З приходом осені мешканці міста розпочинають роботи з прибирання   залишків сухого опалого листя, сухої рослинності, відходів. Відповідно виникає проблема їх спалювання. Кожен, хто спалює,  отруює себе і всіх навколо. Повітря в містах стає важким і гірким, провокуються та збільшуються випадки захворювань дихальних шляхів, онкозахворювань.

Шкода від спалювання листя і сухої трави багатолика і надзвичайно небезпечна. На превеликий жаль, громадяни рідко придають цьому увагу.

При згоранні однієї тони рослинних залишків у повітря вивільняється біля 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окиси азоту, важкі метали і низка канцерогенних сполук. В тліючому без доступу кисню листі виділяється бензопрен, що здатен викликати у людини ракові захворювання. Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найотруйніших для людини речовин. На присадибних ділянках рослини нерідко окропляють пестицидами, які також вивільняються у повітря при згорянні листя чи трави. Додаткова проблема полягає в тому, що з листям як правило горить і безліч різноманітного сміття, що суттєво посилює забруднення атмосфери. При згорянні, скажемо, поліетиленового пакету, в повітря вивільняється до 70 різноманітних хімічних сполук, більшість з яких отруйні для людини.

На природних ділянках і газонах вогонь знищує насіння і коріння трав’янистих рослин, пошкоджує нижні частини дерев і кущів та верхні частини їх коріння.

Прикро визнавати, але найчастіше біля вогнищ можна побачити дітей  дошкільного і молодшого шкільного віку, вплив диму на чиї організми особливо небезпечний.

Питання спалювання опалого листя регулюються чинним законодавством України.  Відповідно до статті 20 Закону України «Про охорону атмосферного повітря» не допускається спалювання побутових, виробничих відходів, листя  на території підприємств, установ, організацій і населених пунктів.

Стаття 12 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» зобов'язує громадян берегти природу, охороняти та раціонально використовувати її багатства.

Враховуючі вищезазначене на адресу голів районних адміністрацій м. Миколаєва державною екологічною інспекцією направлено приписи щодо своєчасного збирання та вивезення опалого листя та недопущення його спалювання на закріплених адміністративних територіях.

Шановні громадяни! Давайте пам’ятати, що природа потребує нашого захисту і бережливого ставлення до неї.

Дякуємо за небайдужість до збереження довкілля!

Посилання