Державною екологічною інспекцією у Миколаївській області проведено планову перевірку дотримання вимог природоохоронного законодавства Національного природного парку «Білобережжя Святослава». Неповторність цієї території обумовлена значною кількістю ендемічних видів флори і фауни. Тут росте близько 600 видів вищих судинних рослин, понад 30 з яких занесені в різні природоохоронні списки. Фауна налічує близько 5 тисяч видів тварин

До території національного природного парку «Білобережжя Святослава» входить 35223,15 гектара земель державної власності, а саме: 28587,74 гектара земель, що надаються (у тому числі з вилученням у землекористувачів) національному природному парку в постійне користування (з них 25000 гектарів земель акваторій Дніпро-Бузького лиману, Ягорлицької затоки та прилеглої акваторії Чорного моря навколо Кінбурнського півострова), і 6635,41 гектара земель, що включаються до складу національного природного парку без вилучення.

Територія парку розділена та закріплена за чотирма науково-дослідними природоохоронними відділеннями, а саме: в межах Очаківського району - Василівське, Покровське, Покровсько-Хуторське; в межах Березанського району - Рибаківське відділення.

Під час натурного обстеження території НПП виявлено факти влаштування на березі Чорного моря дерев’яного навісу та ряду дерев’яних споруд без відповідного погодження. Дана територія незаконно використовується громадянином Лютером Євгеном Валерійовичем, що самовільно встановив постійні споруди на загальній площі 138,5 м2 (за інформацією наданою адміністрацією НПП). В діях громадянина вбачаються ознаки кримінального правопорушення передбачених частинами 2, 4 статті 197-1 Кримінального кодексу України. В зв’язку з цим, матеріали, які підтверджують незаконне використання земель на території НПП та ДП «Очаківське лісомисливське господарство» направлено для розгляду до Очаківського відділу національної поліції в Миколаївські області.

Також встановлено, що постійним землекористувачем вищевказаної земельної ділянки є Державне підприємство «Очаківське лісомисливське господарство» та знаходиться під охороною НПП. Адміністрацією Парку було укладено шість договорів про надання послуг з організації відпочинку та інших видів рекреаційної діяльності, а також видано 38 перепусток на прохід по акваторії та причалювання до берегів НПП.

Під час проведення перевірки дотримання вимог природоохоронного законодавства згідно укладених договорів про надання послуг з організації відпочинку та інших видів рекреаційної діяльності в межах трьох об’єктів, виявлено низку порушень вимог законодавства, в яких вбачаються ознаки кримінального правопорушення передбаченого ст. 240 Кримінального кодексу України. Для вжиття відповідних заходів реагування та притягнення винних осіб до відповідальності матеріали справ направлено Держекоінспекцією до ГУ Національної поліції в Миколаївській області.

Посилання