З метою посилення державного контролю за охороною лісів від незаконних рубок, запобігання порушень природоохоронного законодавства під час заготівлі та реалізації хвойних насаджень у перед та післяноворічний період (з 15 грудня 2017 року по 15 січня 2018 року), на території Миколаївської області  розпочато операцію «Новорічна ялинка».
     Ялинка – традиційна окраса новорічних свят. Масова вирубка зелених красунь призвела до необхідності посилення їх охорони, особливо перед святами. Саме тому щороку, Держекоінспекцією у Миколаївській області проводиться операція «Новорічна ялинка». Метою проведення такої акції є посилення державного контролю за охороною лісів від самовільних рубок хвойних насаджень. Для проведення операції  з числа працівників Держекоінспекції у Миколаївській області, Миколаївського управління лісового та мисливського господарства, ГУ Національної поліції в Миколаївській області створюватимуться рейдові групи, які перевірятимуть пункти реалізації ялинок.
     Особлива увага під час проведення операції звертається на перевірки ділянок цінних хвойних порід, лісових масивів, які примикають до населених пунктів, автодоріг, а також територій та об’єктів природо-заповідного фонду. Реалізації підлягають новорічні ялинки при наявності в торці відпускного клейма та із обов’язковим маркуванням пластиковими бірками зі штрих-кодом. За цим штрих-кодом кожен покупець новорічної ялинки зможе перевірити звідки деревце походить та законність його заготівлі. При проведенні перевірок місць реалізації ялинок обов’язково звертатається увага на наявність довідки радіологічного контролю та документів, що засвідчують законність придбання ялинок. Продавців, які не матимуть відповідних дозволів, буде притягнуто до адмінвідповідальності, а товар вилучатиметься.
     Згідно Кодексу України про адміністративні правопорушення, незаконна вирубка дерев хвойних порід (ст. 65) тягне за собою накладення штрафу на громадян у розмірі від 85 до 170 грн. і на посадових осіб від 119 до 204 грн. Крім того, за порушення порядку придбання чи збуту об’єктів рослинного світу (новорічних ялинок) без документів, що підтверджують законність їх придбання, також передбачена відповідальність згідно зі статтею 88-1 Кодексу України та тягне за собою накладення штрафу від 510 до 1700 гривень з конфіскацією об’єктів рослинного світу чи без такої, про що рішення приймаються відповідними місцевими судами. За аналогічне порушення в межах природно-заповідного фонду, сума накладеного штрафу складає 1700-3655 грн. За кожну зрубану ялинку, в залежності від діаметру стовбура, буде нараховуватись шкода, завдана лісовим насадженням.
     Держекоінспекція закликає зберегти хвойні насадження, замінивши їх на довговічні штучні ялинки. Якщо ви вже вирішили купити «живу ялинку», треба знати, що лісники не рубають дерева, лише пиляють.  Тому, коли продавець новорічних ялинок пропонує вам зрубане сокирою – це точно плід браконьєрських рубок. Давайте збережемо багатство нашої природи – красу наших лісів!!!

Посилання