На підставі листа Вознесенської місцевої прокуратури стосовно порушення вимог чинного природоохоронного законодавства в частині раціонального використання земельних ресурсів на території Національного природного парку «Бузький Гард» фахівцями Державної екологічної інспекції у Миколаївській області 04.12.2017 спільно з представниками Головного управління Держгеокадастру Миколаївської області та за участю адміністрації національного природного парку «Бузький Гард» було проведено обстеження ділянки земель природно-заповідного фонду.

Встановлено, що ділянка, на якій виявлено факт правопорушення, являє собою експлуатаційну лінійну інженерну споруду (дорогу), яка прокладена від кар’єру з видобутку гранітного гравію ТОВ «Юпітер 77» до автомобільного шляху територіального значення (Т1511 Вознесенськ - Братське). Інженерна споруда завширшки 10 метрів та довжиною 998 метрів загальною площею 0,99 га в межах території Національного природного парку «Бузький Гард» створена шляхом  грейдерування та зняття  родючого шару ґрунту на глибину до 40 см. з подальшим заповненням розпланованої ділянки гранітним  гравієм  різної фракції і утрамбовуванням гранітним відсівом. Експлуатаційна лінійна інженерна споруда (дорога) призначена та використовується як транспортне сполучення ТОВ «Юпітер 77» для вивезення вантажними автомобілями готової продукції з території кар’єру.

Розмір шкоди внаслідок самовільного зайняття земель шляхом будівництва експлуатаційної лінійної інженерної споруди (дороги) в межах земель природно-заповідного  фонду національного природного парку «Бузький Гард»  та зняття ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) під час спорудження дороги складає:  26 138,69 грн. (двадцять шість тисяч 138 грн. 69 копійок) та 9 994,64грн. (дев’ять тисяч дев’ятсот дев’яносто чотири гривень 64 копійки) відповідно. Розрахунки визначення розміру шкоди від самовільного зайняття земельної ділянки здійснено на підставі «Такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної порушенням законодавства про природно-заповідний фонд внаслідок самовільного використання земель, зняття ґрунтового покриття, забруднення та засмічення їх територій» (додаток 10 до постанови Кабінету Міністрів України від 24 липня 2013 № 541 «Про затвердження такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної порушенням законодавства про природно-заповідний фонд») та «Методикою визначення розмірів шкоди, заподіяної внаслідок самовільного зайняття земельних ділянок, використання земельних ділянок не за цільовим призначенням, зняття ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) без спеціального дозволу», затвердженою Постановою кабінету міністрів від 25.07.2007 № 963.

Суб’єкт господарювання та/або громадяни України, іноземці та особи без громадянства, а також юридичні особи – нерезиденти, в наслідок діяльності яких було здійснено порушення природоохоронного законодавства - не встановлені.

Внаслідок самовільного зайняття земель шляхом будівництва експлуатаційної лінійної інженерної споруди (дороги) в межах земель природно-заповідного  фонду національного природного парку «Бузький Гард» та зняття ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) під час спорудження дороги, було порушено вимоги статей 92, 102-1, 150, 156, 168, 212 Земельного кодексу України, статей 44, 49, 50, Закону України «Про охорону земель», статей 7, 21 Закону України «Про природно-заповідний фонд». Окрім того, в діях невідомих осіб вбачаються ознаки злочину передбаченого ст. 239-1 та ст.197-1 Кримінального Кодексу України.

Для встановлення винних осіб та притягнення їх до відповідальності матеріали справи були направлені до Вознесенської місцевої прокуратури Миколаївської області.

Посилання