Державна екологічна інспекція у Миколаївській області нагадує, що з 8 листопада 2017 року Кабінет Міністрів схвалив «Національну стратегію управління відходами в Україні до 2030 року», в якій детально описано проблему поводження зі сміттям та заходи для її вирішення. Стратегією передбачено до 2030 року зниження рівня захоронення побутових відходів з 95% до 30% та мінімізація загальних обсягів відходів, які підлягають захороненню, з 50% до 35%. У 5 тисячах населених пунктів має бути впроваджено роздільне збирання сміття та відкрито 250 центрів зі збирання відходів споживання.
Показник утворення відходів в Україні в середньому становить 250-300 кг/рік на людину і має тенденцію до зростання. Високий рівень утворення відходів та низькі показники їх використання як вторинної сировини призвели до того, що в Україні щороку в промисловості та комунальному секторі нагромаджуються значні обсяги твердих відходів, з яких лише незначна частина застосовується як вторинні матеріальні ресурси, решта потрапляють на звалища.
Слід зазначити, що відповідно до ст. 82 КУпАП - порушення вимог щодо поводження з відходами під час їх збирання, перевезення, зберігання, оброблення, утилізації, знешкодження, видалення або захоронення тягне за собою накладення штрафу на громадян від 340 до 1360 грн і на посадових осіб, громадян - суб'єктів підприємницької діяльності - від 850 до 1700 грн.
З метою обмеження та запобігання негативному впливу відходів на навколишнє природне середовище та здоров’я людини з початку 2018 року Україна зобов’язалася сортувати все сміття за видами матеріалів, а також розділяти його на придатне для повторного використання, для захоронення та небезпечне.
Шановні мешканці Миколаївської області, Державна екологічна інспекція у Миколаївській області, закликає вас сортувати тверді побутові відходи, адже це цінний ресурс з якого можна виробляти нову сировину.

 

 

Посилання