Державною екологічною інспекцією у Миколаївській області за результатами планової перевірки КП «Первомайський міський водоканал» виявлено чисельні порушення щодо додержання вимог природоохоронного законодавства.
За результатами інструментально-лабораторного контролю зафіксовано скид забруднюючих речовин (сульфати, ХСК, хлориди, залізо загальне, фосфати, азот амонійний) у р. Синюха та р. Південний Буг (ділянка водного об’єкта культурно-побутового використання) зі зворотними водами  в порівнянні з нормативами гранично допустимого скиду. Згідно «Методики розрахунку розмірів відшкодування збитків, заподіяних державі внаслідок порушення законодавства про охорону та раціональне використання водних ресурсів», що затверджена наказом Міністерства охорони навколишнього природного середовища України  20.07.2009р. за № 389 та зареєстрована Мін’юстом України 14 серпня 2009 р. за № 767/16783 (далі Методика) загальний розмір збитків складає 3 млн. 305 тис 999 грн.
Також, за результатами перевірки встановлено, що дане підприємство  працює без дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря. Джерелами викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря є енергетичне виробництво – котли (в якості палива - деревина). За результатами перевірки проведено розрахунок розмірів відшкодування збитків за наднормативні викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря згідно «Методики розрахунку розмірів відшкодування збитків, які заподіяні державі в результаті наднормативних викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря», затвердженої наказом Міністерства охорони навколишнього природного середовища України від 10.12.2008 №639 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 21.01.09 р. за № 48/16064 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства екології та природних ресурсів № 548 від 28.12.2016р.(далі Методика). Загальний розмір збитків складає 35 тис. 17 грн.    
Державною екологічною інспекцією у Миколаївській області за виявлені правопорушення до адміністративної відповідальності за ознаками ст. ч.1 ст.78, ч.1 ст. 59 КУпАП притягнуто двох посадових осіб підприємства. З метою усунення порушень керівнику підприємства надано припис щодо його обов’язкового виконання та пред’явлена претензія для відшкодування збитків завданих навколишньому природному середовищу. 

Посилання