З настанням весни на території України значного поширення набуває торгівля весняними рослинами – первоцвітами. Важких непоправних втрат завдає масовий збір першоцвітів – підсніжника, конвалії, проліска, цикламена та крокусу, що призводить до послаблення, а в деяких випадках до повного пригнічення насіннєвого поновлення. Цінні першоцвіти занесені до Червоної книги України і будь-який збір їх або пошкодження суворо забороняється.
Відповідно до вимог законів України «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про рослинний світ» та «Про Червону книгу України», з метою припинення збору, перевезення і торгівлі першоцвітами та з метою захисту, відтворення видів рослин, занесених до Червоної книги, посилення держаного нагляду (контролю) щодо ранньоквітучих об’єктів рослинного світу, щороку навесні Держекоінспекція у Миколаївській області проводить операцію «Першоцвіт».
За незаконне придбання та збут об’єктів рослинного світу, занесених до Червоної Книги України, ст. 88-1 КУпАП передбачено накладення штрафу від 510 до 1700 грн. з конфіскацією об’єктів рослинного світу. Дії вчинені щодо об’єктів, які перебували в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, занесених до Червоної книги України, або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України, тягнуть за собою накладення штрафу від 1700 до 3655 грн. з конфіскацією об’єктів рослинного світу. Згідно ст. 90 КУпАП за погіршення, знищення середовища перебування (зростання) тварин і рослин у ботанічних садах, дендрологічних та зоологічних парках, інших спеціально створених штучних умовах, що призвело до їх загибелі, каліцтва (пошкодження), тягне за собою накладання штрафу на громадян від 340 до 510 грн. з конфіскацією незаконно добутого і на посадових осіб – від 510 до 850 грн. з конфіскацією незаконно добутого.
При виявленні порушень природоохоронного законодавства складатимуться протоколи про адміністративні правопорушення з наступною їх передачею на розгляд відповідним судовим органам.
Державна екологічна інспекція у Миколаївській області закликає громадськість проявити екологічну свідомість заради збереження унікальної української флори – не зривати, не продавати і не купувати перших весняних квітів!

Посилання