З метою запобігання виникненню аварійної ситуації на гідротехнічних спорудах Криворізького басейну розпорядженням Кабінету Міністрів України від 17 січня 2018 року № 23-р було дозволено скидання із ставка накопичувача надлишків зворотних вод у р. Інгулець до 1 березня 2018 року згідно з регламентом скиду надлишків зворотних вод гірничорудних підприємств Кривбасу у 2017-2018 роках. Скид здійснюється виключно у міжвегетаційний період, коли на р. Інгулець, яка  є найбільшою правою притокою річки Дніпра, відсутні водозабори на зрошення та господарське – питне водопостачання. Початок скиду встановлено з урахуванням завершення вегетаційного сезону, а завершення скиду враховує початок проходження нерестового періоду.
Так, в період скиду спеціалістами Державної екологічної інспекції у Миколаївській області здійснювався кризовий моніторинг  стану р. Інгулець.  Були відібрані проби поверхневої води (м. Снігурівка - за межами міста). За результатами вимірювань зафіксовано перевищення гранично – допустимої концентрації для водойм рибогосподарського  використання хлоридів від 3,6 до 8,1 раз, сульфатів від 8 до 11,2 рази, сухого залишку від 3,4 до  6,4 рази, залізу загальному в 2,1 раз.
Після завершення скиду надлишків зворотних вод, з метою стабілізації гідрохімічного стану річки Інгулець буде виконана санітарна промивка русла (заміна забрудненої води на прісну), відповідно до спеціального регламенту промивки. Виконання цього заходу дасть  можливість покращити екологічний стан річки на початку вегетаційного сезону.

Посилання