На виконання доручення Державної екологічної інспекції України від 16 лютого 2018 року № 28 «Про посилення заходів державного нагляду (контролю) щодо збереження ранньоквітучих об’єктів рослинного світу, в тому числі, що занесені до Червоної книги України», працівниками Державної екологічної інспекції у Миколаївській області інтенсивно проводяться заходи державного нагляду (контролю) в місцях можливої торгівлі ранньоквітучими рослинами.

В рамках проведення операції «Первоцвіт – 2018» державними інспекторами з ОНПС охоплено такі ринки продажу м. Миколаєва як «Центральний ринок», «Ринок Колос» та пересувні торгові точки біля квіткового павільйону по вул. Нікольській.

Нагадуємо, що за незаконне придбання та збут об’єктів рослинного світу, занесених до Червоної Книги України, ст. 88-1 КУпАП передбачено накладення штрафу від 510 до 1700 грн. з конфіскацією об’єктів рослинного світу. Дії вчинені щодо об’єктів, які перебували в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, занесених до Червоної книги України, або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України, тягнуть за собою накладення штрафу від 1700 до 3655 грн. з конфіскацією об’єктів рослинного світу. Згідно ст. 90 КУпАП за погіршення, знищення середовища перебування (зростання) тварин і рослин у ботанічних садах, дендрологічних та зоологічних парках, інших спеціально створених штучних умовах, що призвело до їх загибелі, каліцтва (пошкодження), тягне за собою накладання штрафу на громадян від 340 до 510 грн. з конфіскацією незаконно добутого і на посадових осіб – від 510 до 850 грн. з конфіскацією незаконно добутого.

Посилання