Для попередження фактів порушення вимог природоохоронного законодавства в період нересту риби та ракоподібних 17 травня 2018 року Держекоінспекцією України було створено робочу групу із здійснення державного нагляду (контролю) за попередженням фактів незаконного добування водних біоресурсів на території Херсонської та Миколаївської областей.
О 4.45 20 травня 2018 року на острові Тендрівська коса Голопристанського району Херсонської області інспектори Держекоінспеції затримали порушників екологічного законодавства, які займалися виловом водних біоресурсів у Чорноморському біосферному заповіднику НАН України. Вилов проводився 15 ятерями креветочними на човні “Стріла” (ЯХР 0644), чим порушено ст. 9-1, 16 Закону України “Про природно-заповідний фонд”, за що передбачена відповідальність ст. 91 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Порушники чинили опір, тому представниками Державної екологічної інспекції була викликана група оперативного реагування Державної прикордонної служби.
На порушників – рибалок фермерського господарства “Урожай” відокремлена садиба” Яцкевича С.М., Бондаренко О.Ю., Лук’янова К.І., Паршина М.О., які проводили вилов креветки в Тендрівській затоці Чорноморського біосферного заповідника в квадратах: 4618047; 03132225; 4618700; 03132042 без відповідного дозволу – на місці складено адміністративний протокол. У порушників було виявлено та вилучено: знаряддя лову – креветочні ятері, моторний човен “Стріла” та 129 тисяч незаконно виловлених креветок. Діями порушників нанесено збиток державі на суму 129 тисяч гривень.
Креветку, яка знаходилася в ятерях і яку порушники не встигли висипати у мішки, під відеофіксацію та в присутності Державної прикордонної служби, було випущено в живому вигляді в природне середовище. Якби порушники встигли вибрати цю креветку у мішки, то нанесли б збитки державі в розмірі близько 2 мільйонів гривень. Таким чином, співробітники Держекоінспекції запобігли нанесенню працівниками фермерського господарства ““Урожай” відокремлена садиба” ще більших збитків державі.
Державна екологічна інспекція буде ініціювати скасування ліцензії фермерського господарства “Урожай” на вилов водних ресурсів, у зв’язку з грубим порушенням природоохоронного законодавства України. Враховуючи істотну заподіяну шкоду, дії правопорушників підпадають під ст. 249 Кримінального кодексу України. Матеріали справи найближчим часом будуть передані до правоохоронних органів для відкриття кримінального провадження. 

 

Посилання