За отриманою від Головного управління ДСНС України у Миколаївській області інформацією 25.05.2018 року, о 15 год. 30 хв. на території полігону твердих побутових відходів (ТПВ), що розташований у с. Весняне Миколаївського району Миколаївської області, на площі близько 1500 м2 виникла пожежа. В результаті роботи Державних пожежо-рятувальних частин, чергової зміни оперативно-кординаційного центру станом на 19 год. 15 хв.  цього ж дня пожежу ліквідовано. 26.05.2018 року остаточно ліквідовано окремі спалахи займання та тління відходів, 27.05.2018 року  о 02 год. 00 хв. завершено пересипку відвалів та  накрито шаром ґрунту місця займання.
За фактом виникнення пожежі Державною екологічною інспекцією у Миколаївській області 30.05-01.06.2018 проведено позапланову перевірку дотримання вимог природоохоронного законодавства Комунальним підприємством «Миколаївкомунтранс», на обслуговуванні якого знаходиться полігон.
 За результатами проведеного заходу державного нагляду (контролю) встановлено наступне.
Основним напрямком діяльності КП «Миколаївкомунтранс» є прийом, обробка та захоронення відходів ІV класу токсичності на полігоні твердих побутових відходів (ТПВ) за адресою: вул. Нова, 16, с. Весняне, Миколаївського району, Миколаївської області та заготівля і первинна обробка макулатури, поліетилену.
Для здійснення своєї діяльності підприємством отримано  Державний акт на право постійного користування земельною ділянкою під розміщення та обслуговування звалища. Площа ділянки складає 37,93 га.
Відповідно до вимог законодавства в сфері поводження з відходами КП «Миколаївкомунтранс» у 2009 році розроблено та затверджено заступником голови Миколаївської обласної державної адміністрації Паспорт місця видалення відходів (МВВ), погоджений головним санітарним лікарем ОблСЕС, Державним управлінням охорони навколишнього природного середовища в Миколаївській області, територіальним управлінням Держгірпромнагляду в Миколаївській області, Миколаївською гідрогеологічною партією та регіональним управлінням водних ресурсів в Миколаївській області.
Управлінням екології та природних ресурсів Миколаївської ОДА  31.05.2016 КП «Миколаївкомунтранс» надано Дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря терміном дії до 31.05.2026.
Загальна характеристика полігону відповідно до паспорту МВВ:
Рік початку експлуатації – грудень 1972 р.;
Обсяг видалених відходів – 7828,0 млн. т.;
Проектний обсяг видалення відходів – 10,9 млн. т.;
Розрахунковий термін експлуатації – 50 років;
Площа зайнята МВВ: 37,93 га – загальна відведена площа полігону; 212,19 га – площа полігону з урахуванням санітарно-захисної зони. Площа вільна для майбутнього поховання відходів – 10 га. Заповнення полігону відбувається відповідно до розроблених карт поховання відходів.
Обсяг відходів, що прийнято з початку експлуатації полігону складає 9985763,3 т (47504288м3).
Ддя здійснення контролю складу та обліку кількості відходів, що завозяться автотранспортом, на полігоні встановлено КПП, оснащене ліхтарями,  камерами відео спостереження, відлякувачем птахів «Коршун». При в’їзді встановлені автомобільні ваги для обліку кількості відходів.
Під час виїзду з полігону автотранспорт проходить дезінфекційну обробку коліс. Територія звалища обмежена нагірною канавою заввишки 3 метри та  бетонною огорожею.
Перевіркою встановлено, що можливою передумовою виникнення пожежі стали порушення технологічного регламенту захоронення твердих побутових відходів. А саме - на полігоні знаходилися легкозаймисті види відходів та несвоєчасно здійснювалися заходи по ущільненню відходів.
За виявлені порушення до адміністративної відповідальності за ознаками ст. 82, 82-6, КУпАП притягнуто посадову особу КП «Миколаївкомунтранс»  на суму 1700 грн. З метою усунення порушень керівництву підприємства видано припис. 

   

Посилання