На сьогоднішній день в Миколаївській області в розпалі компанія зі збирання зернових та зернобобових культур. Незважаючи на заборони та регулярні попередження деякі субєкти господарювання продовжують вдаватися до найбільш дешевого способу очищення полів після жнив шляхом випалювання стерні.
          Крім безпосередньої шкоди людському здоров'ю, представникам рослинного та тваринного світу, внаслідок спалювання створюється пожежна загроза для прилеглих територій - лісосмуг, лісів, об’єктів природно-заповідного фонду. Вогонь може перекинутися і на розташовані поруч житлові та господарські будівлі. При спалюванні стерні, соломи згорає гумус найбільш родючого поверхневого шару, внаслідок чого знижується біологічна активність ґрунту. Разом із стернею вогонь знищує зимуючих в землі корисних комах, ґрунтоутворюючих організмів, безцінну біосферу ланів, яка могла б суттєво підвищити врожайність у наступні роки.
Становище особливо ускладнюється через стійкість високих температур. За даними Укргідрометцентру на території Миколаївській області станом на 12 липня зберігається надзвичайний рівень пожежної небезпеки.
          У звязку з цим, в черговий раз нагадуємо, що випалювання стерні, луків, пасовищ, опалого листя згідно з чинним законодавством заборонено!!! 
          Особи винні у порушенні зазначеної заборони можуть бути притягнуті  до адміністративної відповідальності відповідно до ст.77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення шляхом накладення штрафу в розмірі від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170-340 грн.), посадові особи - від п'ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850-1190 грн.).
          Ті самі дії, вчинені в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до сорока (340-680 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від сімдесяти до ста (1190-1700 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
          Отже, не будьте безвідповідальними громадянами, дбайте про збереження екосистеми нашого краю та дотримуйтесь правил пожежної безпеки !

 

 

Посилання