В період з 19.06.2018 по 03.07.2018 року фахівцями Державної екологічної інспекції у Миколаївській області проведено позапланову перевірку Міського комунального підприємства «Миколаївводоканал» (МКП «Миколаївводоканал»).
Основним видом діяльності МКП «Миколаївводоканал» є забір, очищення та постачання води в м. Миколаїв.
Відповідно до рейтингу Міністерства екології та природних ресурсів України підприємство входить до переліку сотні основних підприємств-забруднювачів навколишнього природного середовища за скидами забруднених стічних вод у водні об’єкти.
Підставою для здійснення позапланового заходу державного нагляду (контролю) на МКП «Миколаївводоканал» була перевірка виконання субєктом господарювання вимог припису щодо усунення порушень, виданого за результатами попереднього заходу. Зокрема, під час проведення планової перевірки підприємства в листопаді 2017 року відділом інструментально-лабораторного контролю Державної екологічної інспекції у Миколаївській області року було зафіксовано перевищення дозволеної для скиду концентрації речовин, визначених діючим Дозволом на спеціальне водокористування, на випуску №1 (води Бузького лиману) по азоту амонійному, залізу загальному, нітратам, нітритам, сульфатам. Причина – недоліки в роботі очисних споруд каналізації.
В результаті порушення законодавства про охорону та раціональне використання водних ресурсів інспекцією було розраховано та пред’явлено до відшкодування збитки, заподіяні державі на загальну суму 144,0 тис. грн. (відшкодовано на сьогоднішній день 16,0 тис. грн.).
Відповідно до пунктів 2 та 3 виданого за результатами планового заходу припису №02/82 від 14.12.2017 МКП «Миколаївводоканал» було зобовязане налагодити роботу очисних споруд каналізації м. Миколаєва та постійно дотримуватись умов діючого Дозволу на спеціальне водокористування.
Проте позапланова перевірка підприємства встановила невиконання вимог виданого припису. Результати інструментально-лабораторних вимірювань проб води на Бузькому лимані (вище та нижче випуску №1 очисних споруд каналізації) повторно зафіксували перевищення дозволеної для скиду концентрації речовин по азоту амонійному, сухому залишку, хлоридам та залізу загальному.
За невиконання припису державних інспекторів з охорони навколишнього природного середовища в Миколаївській області посадових осіб МКП «Миколаївводоканал» притягнуто до адміністративної відповідальності за ознаками ст. 1885 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Посилання