Останнім часом до Держекоінспекції у Миколаївській області надходили повідомлення про випадки масової загибелі водних біоресурсів в акваторії р. Південний Буг на території Центрального району м. Миколаїв.
У зв’язку з цим спеціалістами Державної екологічної інспекції у Миколаївській області та Миколаївського рибоохоронного патруля 13 та 20 серпня було відібрано проби води р. Південний Буг вище, нижче та в місці замору риби (в районі міського пляжу «Стрілка»), та здійснено лабораторні дослідження.
Під час відбору проб температура води становила 29 С0, що є дуже високою. За результатами вимірювань в поверхневому шарі води зафіксовано низьку концентрацію розчиненого кисню – при нормі не нижче 4,0 мг/дм3 вміст розчиненого кисню складав від 1,0 до 3,4 мг/дм3 , також було виявлено вміст сірководню від 0,05 до 0,50 мг/дм3 при нормі 0 мг/дм3. Саме ці показники є вірогідною причиною замору водних біоресурсів.
В ході вимірювань зафіксовано максимальне перевищення  гранично-допустимої концентрації, встановленої для водних об’єктів господарського-побутового використання, по азоту амонійному  – в 5 раз. Зазначимо, що концентрації нітритів, нітратів та фосфатів в нормі.    
Явища замору риби є типовими в період високих температур атмосферного повітря та спостерігаються щороку. 

 

Посилання