Державна екологічна інспекція у Миколаївській області в рамках здійснення заходів державного нагляду (контролю) за охороною атмосферного повітря та з метою запобігання негативного впливу на навколишнє природне середовище шкідливих викидів від спалювання опалого листя та сухої рослинності під час осіннього періоду опадання листя посилила заходи адміністративного впливу на порушників законодавства (юридичних та фізичних осіб), які незважаючи на заборони продовжують практику очищення своїх садиб, земельних ділянок, прибудинкових територій тощо від залишків рослинності за допомогою їх спалювання.

Так, за період з початку поточного року державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Миколаївської області під час здійснення рейдових перевірок та обстежень зафіксовано 18 правопорушень за ознаками ст. 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення «Самовільне випалювання рослинності або її залишків». Винні особи притягнуті до відповідальності на загальну суму 4,08 тис. грн.

Спалювання рослинних залишків є прямим порушенням низки норм чинного законодавства, а саме: статті 50 Конституції України, статей 9 та 12 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», статті 16 Закону України «Про охорону атмосферного повітря», пунктів 3.6.14., 3.7.4. Правил утримання жилих будинків та прибудинкових територій, пунктів 3.6., 6.4.2. Правил утримання зелених насаджень у містах та інших населених пунктах України, Закону України «Про благоустрій в населених пунктах».

 

 То ж в черговий раз закликаємо громадян проявляти свідомість та не порушувати право інших осіб на безпечне для життя і здоровя довкілля.

Посилання