26.11.2018 р. за участю Державної екологічної інспекції у Миколаївській області відбулося позачергове засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії (ДНПК) при Миколаївській облдержадміністрації, на якій розглянуто черговий випадок виникнення африканської чуми свиней (АЧС) на території Миколаївської області, а саме у домогосподарстві жителів ст. Камяний міст Первомайського району.  

З метою попередження поширення хвороби та ліквідації спалаху рішенням Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Миколаївській облдержадміністрації затверджено план заходів з ліквідації АЧС відповідно до вимог Інструкції з профілактики та боротьби з африканською чумою свиней, затвердженої наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 07.03.2017 № 111, визначено межі епізоотичного вогнища, зон захисту та нагляду.

Крім того, Комісією заслухано інформацію Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області про стан виконання вимог закритого режиму господарствами, на яких раніше було виявлено спалахи АЧС. Так, станом на 01.10.2018 р. із наявних 46 господарств повністю виконуються вимоги закритого режиму лише в 23 (50%). З порушеннями працюють господарства в Новобузькому (5), Первомайському (5), Баштанському (3), Березнегуватському (3), Вітовському (2), Миколаївському (1), Вознесенському (1), Доманівському (1), Казанківському (1) та Новоодеському (1) районах. За результатами проведених Дерпродспоживслужбою протягом 9 місяців поточного року перевірок у 21 господарствах видано 13 приписів, притягнуто до адміністративної відповідальності 6 посадових осіб.

Необхідно відмітити, що станом на 26.11.2018 р. на Миколаївщині це вже 10 випадок інфікування тварин вірусом африканської чуми свиней. Загалом в різних областях України зафіксовано 135 випадків захворювання, з яких 89 - у домашніх свиней, 35 – у диких, 11- інфіковані обєкти.

 На сьогодні карантин продовжує діяти у 34 неблагополучних пунктах по АЧС в 10 областях України (Херсонській – 8, Одеській – 7, Київській – 5, Донецькій – 5, Миколаївській – 3, Рівненській – 2, Чернігівській – 1, Чернівецькій – 1, Тернопільській – 1 та Закарпатській – 1.

Посилання