З метою посилення державного контролю за охороною лісів від незаконних рубок, запобігання порушень природоохоронного законодавства під час заготівлі та реалізації хвойних насаджень у перед та післяноворічний період (з 10 грудня 2018 року по 11 січня 2019 року), на території Миколаївської області розпочато операцію «Новорічна ялинка».
Ялинка – традиційна окраса новорічних свят. Масова вирубка зелених красунь призвела до необхідності посилення їх охорони, особливо перед святами. Саме тому щороку Держекоінспекцією у Миколаївській області проводиться операція «Новорічна ялинка». Метою проведення такої акції є запобігання незаконному вирубуванню хвойних насаджень у лісових масивах області в передноворічний період 2019 року та впорядкування централізованої реалізації новорічних ялинок (ялин, ялиць, сосен тощо). Для проведення операції створюватимуться рейдові групи з державних інспекторів з охорони навколишнього природного середовища, представників поліції, Держлісгоспів, громадських організацій та ЗМІ, які перевірятимуть місця заготівлі, перевезення та продажу хвойних дерев.
Особлива увага під час проведення операції звертається на перевірки ділянок цінних хвойних порід, лісових масивів, які примикають до населених пунктів, автодоріг, а також територій та об’єктів природо-заповідного фонду. Усі ялинки, що мають легальне походження, повинні бути марковані з позначенням відповідним штрих-кодом. Маркування може здійснюватися спеціальними бирками або самоклейними етикетками. Індивідуальний номер та відповідний йому штрих-код вносять до єдиної системи електронного обліку деревини. За цим штрих-кодом кожен покупець новорічної ялинки зможе перевірити звідки деревце походить та законність його заготівлі. Перевірити дані про походження можна на сайті http://www.ukrforest.com – потрібно лише ввести цифровий номер ялинки. Якщо інформація на сайті відсутня – ялинка могла бути зрубана незаконно.
Продавців, які не матимуть відповідних дозволів, буде притягнуто до адміністративної відповідальності, а товар вилучатиметься.
Санкції за незаконну вирубку ялинок складаються із вартості заподіяної шкоди лісу та адміністративного чи кримінального штрафу. Розмір шкоди залежить від місця скоєння незаконної рубки новорічної ялинки (в лісі чи в межах населеного пункту) та діаметра дерева у корі біля шийки кореня.
Згідно Кодексу України про адміністративні правопорушення, незаконна вирубка дерев хвойних порід (ст. 65) тягне за собою накладення штрафу на громадян у розмірі від 85 до 170 грн. і на посадових осіб від 119 до 204 грн. Крім того, за порушення порядку придбання чи збуту об’єктів рослинного світу (новорічних ялинок) без документів, що підтверджують законність їх придбання, також передбачена відповідальність згідно зі статтею 88-1 КУпАП та тягне за собою накладення штрафу від 510 до 1700 гривень з конфіскацією об’єктів рослинного світу чи без такої, про що рішення приймаються відповідними місцевими судами. За аналогічне порушення в межах природно-заповідного фонду, сума накладеного штрафу складає 1700-3655 грн.
Щоб задовольнити попит населення в передноворічний період, в Україні офіційно вирубується близько 1 мільйона хвойних дерев. І ще близько 1,5 мільйона хвойних дерев вирубують браконьєри. На думку екологів, традиція зустрічати Новий рік з живою ялинкою є марнотратною, негуманною і не вчить поважати природу. Отож, ще раз подумайте про те, якою хочемо бачити Україну, якою хочемо лишити її нащадкам. Споживацьке ставлення до природи – це самознищення.
Давайте збережемо багатство нашої природи – красу наших лісів !!!

 

 

Посилання