Державною екологічною інспекцію у Миколаївській області на забезпечення реалізації державної політики із здійснення державного нагляду  (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів на території Миколаївської області за січень - грудень 2018р. перевірено 587 об’єктів нагляду (суб’єктів господарювання, місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування та фізичних осіб), в т.ч. 168 - планово та 520 - позапланово.
Під час проведення заходів державного нагляду (контролю) інспекторами складено 1045 протоколів про адміністративні правопорушення, з яких 83 передано для розгляду у судові органи. До адміністративної відповідальності притягнуто 961 особу. Загальна сума накладених штрафів склала 147,866 тис. грн., з них стягнуто до Державного бюджету у примусовому та добровільному порядку 146,472 тис.грн. Крім того, видано 203 приписи на усунення порушень природоохоронного законодавства.
За результатами проведених перевірок Інспекцією встановлено, що суб’єктами господарювання та фізичними особами внаслідок недотримання вимог природоохоронного законодавства завдано шкоду навколишньому природному середовищу в розмірі  16394,378 тис. грн. З даної суми шкода, нанесена невстановленими особами склала 2222,598 тис.грн. З метою відшкодування завданих збитків Інспекцією протягом 2018 року було пред`явлено 170 претензійно – позовних матеріалів на загальну суму 14169,907 тис. грн. Стягнуто з урахуванням раніше пред’явлених 878,866 тис.грн.
Упродовж січня-грудня минулого року Державною екологічною інспекцією у Миколаївській області скеровано 40 матеріалів до правоохоронних органів в порядку статті 214 Кримінального процесуального кодексу України. В результаті відкрито 9 кримінальних проваджень. Винесено 1 вирок суду, який набрав законної сили, про визнання фізичної особи винною у скоєнні злочину, передбаченого ч.1 ст. 246 Кримінального кодексу України та відшкодування завданої державі шкоди.
З метою припинення негативного впливу на навколишнє природне середовище при здійсненні виробничої діяльності за позовами Держекоінспекції у Миколаївській області у 2018 році призупинено діяльність 3 суб’єктів господарювання, що здійснювалась з порушенням природоохоронного законодавства.  

Посилання