Щороку напередодні перших весняних свят (Дня Св. Валентина, 8 Березня) відмічається активізація торгівлі квітковою продукцією, серед якої нерідко зустрічаються і ранньоквітучі види рослин, зібрані в лісах для подальшого продажу. Багато з таких рослин є рідкісними або знаходяться на межі зникнення.
З метою збереження першоцвітів більшість з них занесені до Червоної книги України. Це: підсніжник звичайний, шафран Гейфелів (крокус), цибуля ведмежа (черемша), білоцвіти, рябчики (тюльпанчики) та багато інших. Ці рослини підлягають суворій охороні. Згідно з Положенням про Червону книгу України, їх не можна зривати, а отже і продавати
 Зривання першоцвіту наносить невиправну шкоду природі, адже рослини не встигають розмножуватися і їх з кожним роком стає все менше і менше. Під час зривання квітки пошкоджується цибулина і насіння: у рослини утворюється своєрідна «рана», і в неї можуть потрапити бактерії. Поживні речовини рослина отримує завдяки фотосинтезу, що проходить у листочках. Якщо зірвати їх, цибулина вже не зможе отримати запас сил до наступного року. До того, коли хтось хоче зірвати квітку, то, звичайно ж, обирає найкращу і найбільшу, а значить — здорову. Суцвіття, що залишилися, нездатні сформувати стійке до хвороб і шкідників насіння.
Перші квіти весни є також джерелом живлення для багатьох комашок. Неважко здогадатися, що буде з метеликами, бджілками, іншими комашками, коли зникнуть першоцвіти. Чимало з них захищають ліс від шкідників, і якщо їх не стане, нікому буде «лікувати» дерева.
Експерти констатували невтішний факт, що кожного року через свавілля та необізнаність населення наша держава втрачає 25 мільйонів дикорослих квітів, 90% із них — це саме червонокнижні підсніжники.
З метою організації заходів з охорони ранньоквітучих об’єктів рослинного світу, в тому числі, що занесені до Червоної книги України, та попередження правопорушень в цій сфері в Миколаївській області щорічно проводиться операція «Першоцвіт». В рамках операції Державною екологічною інспекцією у Миколаївській області розроблено та затверджено спільні з Національною поліцією та місцевими органами виконавчої влади заходи оперативного реагування на порушення природоохоронного законодавства під час використання об’єктів рослинного світу в 2019 році. Посилено державний екологічний контроль в пунктах пропуску через державний кордон та на постах митного контролю, в місцях збору, транспортування та збуту рослин.
Так, 14.02.2019 державними інспекторами з охорони  навколишнього природного середовища в м. Миколаєві рейдовими перевірками було охоплено такі місця збуту ранньоквітучих рослин, як «Центральний ринок», «Ринок Колос», квіткові павільйони на перетині вулиць 3-Слобідська та проспект Центральний, вулиць Спаська та Соборна.
Попереджаємо, що за незаконне придбання та збут об’єктів рослинного світу, занесених до Червоної Книги України, Кодексом України про адміністративні правопорушення передбачена адміністративна відповідальність. Зокрема, статтею 88-1 передбачено накладення штрафу від 510 до 1700 грн. з конфіскацією об’єктів рослинного світу. Дії вчинені щодо об’єктів, які перебували в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, занесених до Червоної книги України, або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України, тягнуть за собою накладення штрафу від 1700 до 3655 грн. з конфіскацією об’єктів рослинного світу. Згідно ст. 90 КУпАП за погіршення, знищення середовища перебування (зростання) тварин і рослин у ботанічних садах, дендрологічних та зоологічних парках, інших спеціально створених штучних умовах, що призвело до їх загибелі, каліцтва (пошкодження), тягне за собою накладання штрафу на громадян від 340 до 510 грн. з конфіскацією незаконно добутого і на посадових осіб – від 510 до 850 грн. з конфіскацією незаконно добутого.
Звичайно штрафи є вагомим засобом охорони об’єктів рослинного світу, занесених до Червоної Книги України. Однак головним у кожного з нас повинно бути почуття відповідальності за майбутнє нашої Землі, усвідомлення єдності людини і природи, бажання залишити для наших нащадків первобутність природи з її видовим різноманіттям. Тож з лісу краще принести гарний настрій, спогади про тишу та аромат весняного повітря, напоєного чарівними первоцвітами, а квіти залиште Землі!

 

Посилання