В період з 13.02.2019 по 22.02.2019 Державною екологічною інспекцією у Миколаївській області здійснено плановий захід державного нагляду (контролю) за дотриманням вимог природоохоронного законодавства Товариством з додатковою відповідальністю «Баштанський сирзавод».
Основним напрямом діяльності підприємства є переробка молока та випуску на його основі молочної продукції (товарного молока, вершкового масла, сиру твердого тощо).
В результаті перевірки на ТДВ «Баштанський сирзавод» державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Миколаївської області встановлено порушення вимог законодавства в сфері поводження з відходами, охорони водних ресурсів та атмосферного повітря. А саме:
- не здійснюється професійна підготовка, підвищення кваліфікації та проведення атестації фахівців у сфері поводження з відходами, що є порушенням пункту «м» частини першої ст. 17 Закону України «Про відходи»;
- при здійсненні первинного обліку утворення та утилізації відходів не дотримуються вимоги щодо заповнення встановленої форми обліку відходів, чим порушується ст. 17 Закону України «Про відходи» та наказ Міністерства охорони навколишнього природного середовища України від 07.07.2008 № 342 «Про затвердження типової форми первинної облікової документації №1-ВТ «Облік відходів та пакувальних матеріалів і тари» та Інструкції щодо її заповнення»;
     - у спеціально відведених місцях для роздільного зберігання відходів на території виробничого майданчику, автомобільного цеху, АЗС у металевих контейнерах виявлено факти змішування різних видів та типів відходів, для утилізації яких в Україні існує відповідна технологія, що є порушенням  ст.ст. 17, 32, 33 Закону України «Про відходи»;
- на території автомобільного цеху (водозбірна територія) на твердому покритті виявлено незначні розливи паливно-мастильних матеріалів, чим порушено вимоги ст. 100 Водного кодексу України.
Крім того, під час проведення заходу відділом інструментально-лабораторного контролю Держекоінспекції у Миколаївській області було зафіксовано перевищення дозволених нормативів викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря по оксидам азоту на джерелі викидів ДВ 31 – енергетичне виробництво, виробничо-побутова котельня, котел Е-6,5-1,4 ГМ, що є порушенням ст. 10, 11 Закону України «Про охорону атмосферного повітря».
За результатами проведеного заходу державного нагляду (контролю) на відповідальних осіб ТДВ «Баштанський сирзавод» накладено адміністративні стягнення за статтями 59 (ч. 1), 78 (ч.1), 82-1, 85-4 Кодексу України про адміністративні правопорушення. З метою усунення виявлених порушень керівництву видано обовязковий до виконання припис.
Позаплановою перевіркою ТДВ «Баштанський сирзавод», проведеною Інспекцією 27-28.02.2019р. відповідно до письмової заяви суб’єкта господарювання, зафіксовано усунення на джерелі викидів ДВ 31 перевищень дозволених нормативів викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря по оксидам азоту.

Посилання