В.о. начальника Державної екологічної інспекції у Миколаївській області Заворотня І.К. та начальник відділу інструментально-лабораторного контролю Кабашна Н.А. 1 листопада 2018 року взяли участь у ХІ Миколаївських міських екологічних читаннях «Збережемо для нащадків», які відбулися в приміщенні Центральної міської бібліотеки ім. М.Л. Кропивницького м. Миколаєва під патронатом Миколаївського міського голови. Тема цьогорічних Читань - «Міські агломерації та їх вплив на навколишнє середовище».
Мета заходу - обговорення проблем негативного впливу міст та їх конгломерацій на довкілля та пошук шляхів досягнення рівноваги між економічним розвитком міст, соціальним та охороною навколишнього середовища.
В ході Читань учасники отримали інформацію про вплив на довкілля міських агломерацій; познайомилися з досвідом життєдіяльності екологічно безпечних міст, програмами стійкого розвитку, економічного, соціального і раціонального природокористування, поділилися успішним досвідом участі в реалізації екологічної політики в населених пунктах України, громадських ініціатив та проектів Громадського бюджету, посвячених екологічній безпеці, благоустрою та озелененню; обговорили проблеми сучасного містобудування і його впливу на навколишнє середовище.
Начальник відділу інструментально-лабораторного контролю Державної екологічної інспекції у Миколаївській області Кабашна Н.А. розповіла про негативний вплив на навколишнє середовище та людину викидів шкідливих речовин в атмосферу, що здійснюються промисловістю та транспортом, а також про результати здійснення Державною екологічною інспекцією у Миколаївській області заходів державного нагляду (контролю) за додержанням територіальними органами центральних органів виконавчої влади, місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування в частині здійснення делегованих їм повноважень, підприємствами, установами та організаціями, громадянами України вимог законодавства про охорону атмосферного повітря.
Вплив урбанізації на навколишнє середовище – складний та різнонаправлений процес, тому міська влада сумісно з органами державної влади, місцевого самоврядування, закладами культури та науки, підприємствами, громадськими організаціями та населенням мають сприяти впровадженню у місцеву практику принципів ефективного функціонування міста задля збереження довкілля для наступних поколінь.

 

Посилання