Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2018 року № 1096-р гірничорудним підприємствам Кривбасу в термін до 1 березня п.р. з метою запобігання виникненню аварійної ситуації на гідротехнічних спорудах Криворізького басейну було дозволено скидання із ставка накопичувача надлишків зворотних вод у р. Інгулець.
Скид здійснювався виключно у міжвегетаційний період, коли на р. Інгулець, яка  є найбільшою правою притокою річки Дніпра, відсутні водозабори на зрошення та господарське – питне водопостачання. Початок скиду встановлено з урахуванням завершення вегетаційного сезону, а завершення скиду враховує початок проходження нерестового періоду.
З метою контролю за впливом на стан р. Інгулець скидання надлишків зворотних вод гірничорудних підприємств Кривбасу спеціалістами Державної екологічної інспекції у Миколаївській області здійснювався кризовий моніторинг  річки.  Були відібрані проби поверхневої води (м. Снігурівка - за межами міста). За результатами вимірювань зафіксовано перевищення гранично – допустимої концентрації для водойм рибогосподарського  використання хлоридів від 3,0 до 10,3 разів, сульфатів від 7,4 до 8,7 разів,  залізу загальному від 1,3 до 6,0 разів. Концентрація сухого залишку становила від 3530,0 до 5900,0 мг/дм3. Результати визначення біохімічного споживання кисню становили 4,0 – 4,1 мгО2/дм3.
Після завершення скиду надлишків зворотних вод, з метою стабілізації гідрохімічного стану річки Інгулець повинна бути виконана санітарна промивка русла (заміна забрудненої води на прісну), відповідно до спеціального регламенту промивки. Виконання цього заходу дасть  можливість покращити екологічний стан річки на початку вегетаційного сезону.
 14.03.2019

Посилання