21 березня у світі відзначається День лісу. Цю традицію було започатковано Європейською конфедерацією сільського господарства, а 2013 року Генеральна Асамблея ООН проголосила його Міжнародним днем лісу.
Це ще одна нагода привернути увагу суспільства до важливих екологічних проблем світового рівня та нагадати людству про справжні цінності.
Наша планета являє собою єдиний організм, в якому, як і в людському організмі, абсолютно немає нічого зайвого, і кожен його елемент важливий, гармонійно підтримує і наповнює життям, і своїм неповторним різноманіттям все навколо. Ліси на нашій Землі займають цілу третину всієї суші нашої планети. Вони мають неоціненне екологічне, соціальне та економічне значення — беруть участь у формуванні клімату планети, забезпечують киснем, переробляють шкідливі викиди, зберігають водні ресурси, є середовищем існування безлічі рослин і тварин, забезпечують їжу і здорове середовище для людей, допомагають зберегти родючість ґрунтів і ландшафти.  Виконуючи життєво важливі екосистемні функції вони також є і будинком, і джерелом засобів до існування для безлічі людей.
За даними сучасної статистики, у світі налічується понад 1,6 млрд. людей, які безпосередньо залежать від здорового стану лісів, до їх числа входять близько 2-х тис. корінних народів і народностей, невід’ємно пов’язавших свій побут, культуру і світосприйняття з унікальними багатствами лісу.
На превеликий жаль, динаміка технологічного та економічного прогресу 20-го сторіччя, негативно відобразилася на цьому безцінному надбанні нашого людства. Глобальна вирубка лісів, подібно найпотужнішим ураганам і катастрофам, почала тіснити і знищувати цей природний потенціал. Станом на початок 21-го століття вирубка лісів продовжилася загрозливими темпами і проблема їх збереження вийшла на невідкладний міжнародний рівень, вимагаючи якнайшвидшого прийняття належних заходів і ефективних практичних рішень.
В Україні ліси посідають близько 15,9 % території держави та сформовані понад 30 видами деревних порід, серед яких домінують сосна, дуб, ялина, береза, вільха, ясен, граб та ялиця. За своїм призначенням і розміщенням ліси України виконують переважно екологічні (водоохоронні, захисні, санітарно-гігієнічні, оздоровчі та інші) функції, мають обмежене експлуатаційне значення. По території країни вони розташовані дуже нерівномірно, сконцентровані головним чиному у Поліссі та Українських Карпатах. Лісистість у різних природних зонах має значні відмінності й не досягає оптимального рівня, за якого ліси найпозитивніше впливають на клімат, ґрунти, водні ресурси, пом’якшують наслідки ерозійних процесів, а також забезпечується одержання більшої кількості деревини.
Вирубка лісів – прямий шлях до катастроф. Внаслідок вирубування лісів в Карпатах з’явилися масштабні повені в західних областях України. За останні 40 років зникла значна частина лісового покриву, а тому українські Карпати не здатні утримувати вологу. Вода, яка дуже швидко стікає в долини, створює масштабні екологічні лиха. Сусіди України Польща, Словаччина і Румунія вже усвідомили цю небезпеку і припинили промислове вирубування лісу в Татрах і Карпатах. В Україні ж ліс вирубується з початку 60-х років минулого століття. 
Основними заходами захисту лісів є такі як: обмежене їх вирубування, повна переробка деревини й супутньої сировини, раціональне використання й збереження ягідних, кормових, лікарських, технічних рослин, створення полезахисних і водоохоронних лісосмуг та інші. 
То ж давайте не забувати про наш обовязок перед планетою, яку ми населяємо, зберігати її «зелені легені» та разом дбати про лісові насадження !  

Посилання